Blog

Label: Projectmanagement

Datum: 1 juni 2020

Delen:

Projectmanagement: MoSCoW-methode

En Kritiek Pad is eindelijk de weg kwijt en gaat een blog over reizen naar verre steden beginnen!? Natuurlijk niet! Met MoSCoW bedoelen we niet die grote stad in Rusland, maar de beroemde prioriteringstechniek uit de software engineering. In deze blog meer over deze techniek en hoe deze buiten software engineering toepasbaar is.

Het is inmiddels wel duidelijk dat we gek op projectmanagementtechnieken zijn en deze ook graag toepassen in het dagelijkse werk. Dit laatste wordt overigens door het projectteam niet altijd als prettig ervaren waarbij veel technieken weer in de ronde archiefmand naast het bureau verdwijnen, maar sommige technieken hebben wel degelijk een toegevoegde waarde binnen een project en worden daardoor vaak omarmt door het gehele projectteam.

De MoSCoW-methode komt als benoemd uit de software engineering en is het meest beroemd binnen projecten die volgens de Agile methode worden uitgevoerd. Agile is een managementfilosofie die draait om wendbaarheid met een specifieke manier van denken, werken en organiseren. Tijdens de voortgang van het schrijven van software is de scope van het project continue onderhevig aan wijzigingen waarbij een opdrachtgever vaak nieuwe wensen heeft als het toevoegen van extra functionaliteiten aan zijn product.

Een team dat volgens de Agile methode werkt is continue risico's aan het verlagen en met behulp van de MoSCoW-methode kunnen deze risico's omgezet worden naar betere resultaten.

Toelichting
MoSCoW is een afkorting die staat voor:
o    M = Must have: deze eisen moeten worden gerealiseerd, zonder is het project niet bruikbaar.
o    S = Should have: deze eisen zijn zeer gewenst, maar zonder is het project wel bruikbaar.
o    C = Could have: deze eisen worden gerealiseerd als er tijd voldoende is.
o    W = Won't have: deze eisen worden waarschijnlijk niet gerealiseerd binnen dit project.

De twee kleine letters o worden niet gebruikt en zijn alleen opvulling om het woord MoSCoW te vormen om het geheel natuurlijk gemakkelijker te onthouden.

Bij elke nieuwe wens van de opdrachtgever wordt gezamenlijk met het projectteam (en indien gewenst ook met de opdrachtgever) gekeken met behulp van de MoSCoW-methode welke prioriteit (letters: M, S, C of W) de wens en daarmee de wijziging in scope heeft op de uitvoering van het project. Hierdoor wordt niet elke wens altijd doorgevoerd en worden risico's verlaagd. De wensen worden per MoSCoW-letter op een lijst bijgehouden, zodat er niet teruggekomen kan worden op een eerder gemaakte keuze. Binnen Agile wordt het project als gefaald gezien als niet alle must have binnen het project zijn uitgevoerd.

Los van software engineering is deze techniek zeer goed toepasbaar in allerlei (bouw)projecten. In de bouw zullen de meeste wijzigingen vanuit een opdrachtgevers of architect komen, maar ook bij het maken van een ontwerp zou je deze methode binnen het eigen projectteam goed kunnen toepassen. Dit laatste scheelt wellicht veel tijd en voorkomt dat onnodige energie verspild wordt bij de doorvoering van een wijziging die wellicht (achteraf) helemaal niet gewenst is vanuit de opdrachtgever.

De MoSCoW-methode zorgt vooral voor meer structuur en overzicht in scope wijzigingen binnen een project en beschermd daarmee niet alleen het project, maar ook het projectteam en nog belangrijker de opdrachtgever van wellicht verkeerde keuzes.

Tip
Hulp nodig met projectprioriteiten? Neem contact op voor een kennismaking!

Bronvermelding
o    Hedeman, B., Vis van Heemst, G. & Riepma, R. (2008). Projectmanagement Op basis van NCB versie 3- IPMA-C en IPMA-D. Zaltbommel: Van Haren Publishing
o    Wikipedia. (z.d.). MoSCoW-methode. Geraadpleegd op 24 maart 2016, van https://nl.wikipedia.org/wiki/MoSCoW-methode